Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΕΙΔΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΦΟΒΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ

(Δημήτρης Τσιριγώτης)

Χθες το βράδυ ,στη συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ στο Σύνταγμα, παρατηρούσα τον κόσμο και δεν μπορούσα να εξηγήσω τη χαρά του. Θα περίμενε κανείς να δει πρόσωπα τρομαγμένα ,σκυθρωπά ,κλεισμένα στο καβούκι τους. Όμως οι άνθρωποι ήταν όλοι γελαστοί , άφοβοι και υπήρχε διάχυτη μια αίσθηση ότι όλοι γνωρίζονται από κάπου ,ότι είναι μια αγκαλιά .Είναι αυτή η μαγική αίσθηση του να νιώθεις Λαός. Λαός που του δίνεται αυτό το μικρό πρώτο βήμα - δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του. Αυτό φοβούνται τελικά ,ότι μπορεί ένας Λαός να αποφασίζει ίδιος για την τύχη του. Αναρωτιέμαι πως μπορεί ένα τέτοιο δημοκρατικό μοίρασμα ευθύνης και δικαιώματος στη λήψη μιας καθοριστικής απόφασης για το μέλλον μας, όπως ένα δημοψήφισμα, να λαμβάνεται ως πραξικοπηματική ενέργεια .Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν ήταν και τόσο σαφές ή ότι μπορεί ο καθένας να του δώσει όποια ερμηνεία θέλει , ο περισσότερος κόσμος έχει σηκώσει το ανάστημά του με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αυτή καθ ’αυτή ως μια πράξη άμεσης συμμετοχής. Κακά τα ψέματα είναι σημαντικό να ρωτάνε τη γνώμη σου και να σου λένε ότι αυτό που θα απαντήσεις αν πλειοψηφήσει θα εφαρμοστεί και από πάνω.


Και δεν υπάρχει κανένας διχασμός με εκείνο τον απλό κόσμο που επιλέγει να ψηφίσει ΝΑΙ είτε γιατί φοβάται είτε γιατί αδυνατεί να διακρίνει τι διακυβεύεται αυτές τις μέρες .Υπάρχει απλά ένα «γιατί» ; Διχασμός όμως υπάρχει και υπήρχε και από πριν με όλους αυτούς που το κάνουν για να εξυπηρετήσουν τα άνομα συμφέροντά τους. Και για το διχασμό αυτόν δεν φταίει η διενέργεια δημοψηφίσματος αλλά η δική τους απάνθρωπη και άπληστη στάση απέναντι στο Λαό.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει ο απλός κόσμος που σκέφτεται να πει ΝΑΙ να αναρωτηθεί το προφανές και απλό: αν τα δικά του συμφέροντα συμβαδίζουν με τα συμφέροντα όλων εκείνων που τόσα χρόνια του έχουν πιει το αίμα. Είναι ψευδεπίγραφο το «ΝΑΙ στην Ευρώπη» . Στην πραγματικότητα είναι ΝΑΙ στους ολιγάρχες και στα τσιράκια τους ,στα συμφέροντα και τους δοσίλογους αυτής της χώρας.

*Φωτογραφία κλεμμένη από John Karteros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου