Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

NTEΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Η ΧΑΟΣ του Δ .Τσιριγώτη


NTEΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Η ΧΑΟΣ του Δ .Τσιριγώτη
Η μεγάλη διαμάχη των επιστημόνων που εκφράσθηκε για πρώτη φορά το 18ο αιώνα και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Για όσους δεν είναι γνώστες του θέματος να εξηγήσω με δυο κουβέντες τι αφορά .Οι ντετερμινιστές (αιτιοκράτες)  υποστηρίζουν ότι κάθε μελλοντικό γεγονός μπορεί να προβλεφθεί αν εφαρμοστούν σωστά οι φυσικοί νόμοι. Ενώ οι υποστηρικτές της θεωρίας του χάους θεωρούν ότι είναι τόσοι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ένα μελλοντικό γεγονός που είναι αδύνατο να το προβλέψουμε .
Σήμερα στην ζωή των Ελλήνων  πιστεύω ότι υπάρχει πλήρης επαλήθευση της θεωρίας του χάους.
Θα χρεωκοπήσουμε;Θα πάρουμε τη δόση;Θα βγούμε από το ευρώ;Θα πέσει η κυβέρνηση ;Θα ψηφίσει ο Κουβέλης τα μέτρα;Ακόμα ποιο χαοτικά ποιός θα κυβερνάει τη χώρα σε 2 χρόνια από τώρα ; Ή ακόμα ποιο σκληρά θα υπάρχει ελεύθερη Ελλάδα σε λίγα χρόνια;Θα έχω δουλειά ή θα ξαναβρώ δουλειά;  Αμέτρητες ερωτήσεις που για να  τολμήσει κάποιος να απαντήσει πρέπει να έχει κληρονομικό χάρισμα.
Μικροί θυμάμαι λέγαμε ότι θέλουμε να ζήσουμε μια ζωή απρόβλεπτη.Μάλλον δεν εννοούσαμε κάτι τέτοιο να υποθέσω.
Mήπως πρέπει τελικά να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή ώστε να να μην είναι τόσο  χαοτική; Μήπως γεμίσαμε τη ζωή μας υπερβολικά με υλικά πράγματα και  τώρα που τα χάνουμε σιγά σιγά νιώθουμε ότι χανόμαστε και εμείς.Μήπως αυτή η ταύτισή μας με τις περιουσίες μας ,με τα καταναλωτικά προϊόντα  ,με τις επιτυχημένες καριέρες και το εύκολο κέρδος μας τυφλώνει και δεν μας αφήνει να σκεφτούμε λύσεις για τα αδιέξοδα που βιώνουμε.
Μήπως να γυρίσουμε στα απλά ,τα οικεία ,τα καθημερινά,στη γειτονιά ,στην οικογένεια,στις βόλτες,στα λίγα αλλά δικά μας ,στα δουλεμένα μας,στα γλέντια μας ,στα ελληνικά τραγούδια,στη παρέα μας,στη φιλοξενία μας ,στο χωριό μας ,το δάσκαλό μας,στα χωράφια μας,στη πατρίδα μας,στα ελληνικά προιόντα,στα όπα και στα γαμώτο μας ,στην Ελλάδα μας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου